Miten ledvalaistuspäivitys maksaa itsensä takaisin?

Ledvalaistuspäivitys on yksi nopeimmin itsensä takaisin maksavista kiinteistöille tehtävistä investoinneista. Takaisinmaksuajat ovat lyhyitä, yleensä muutamia vuosia ja joskus jopa alle 1 vuosi.

Takaisinmaksuajan selvittämisessä huomioidaan olemassa olevan valaistuksen tyypit, määrät, todelliset ottotehot, paloajat sekä huolto- ja ylläpitokustannukset. Nykyisestä valaistuksesta lasketaan samat tiedot ja lisäksi asennuskustannukset. Usein voi jäädä huomioimatta, että vanhoilla kaasupurkauspolttimoilla hankintahinnat ja asennushinnat kuluttavat koko ajan ylläpitobudjettia, jolla lyhennettäisiin kovasti uutta valaistusta.

Lyhykäisyydessään takaisinmaksuaika = investointikustannukset / vuosittaiset investoinnin tuomat säästöt

Karkeasti sanottuna markkinoilla olevilla ledvalaisimilla (min 50 000h)  on vähintään 6 kertainen käyttöikä elohopealamppuun, 3-kertainen monimetalli- tai loisteputkulamppuun ja 2 kertainen suurpainenatriumlampun keskimääräisiin elinikiin verrattuna.

Toteuttamiemme ledvalaistuspäivitysten säästöprosentit huoltokulut huomioiden ovat olleet yleisimmin noin 50-70%. 

Esimerkkinä T8 loisteputkivalaisin T8 2x58W todellinen ottoteho on 140W, joka korvataan joko 60W ledvalaisimella tai 2x25W ledputkilla, ottoteho -57%. 

400W monimetallilampulle olemme mitanneet korkeimmillaan 478W ottotehon, joka korvattiin 150W ledvalaisimilla (mitattu ottoteho 156W), ottoteho -68%.

 

Karkeasti voidaan laskea seuraavia takaisinmaksuaikoja kiinteistön käyttötuntien mukaan avaimet käteen ledvalaistuspäivitykselle.

Paloaika (h) per pvä

Retrofit

Uusi valaisin

8

3-4 vuotta

3,5-5 vuotta

16

2-3 vuotta

2,5-4 vuotta

24

1-2 vuotta

1,5-3 vuotta

Olemme tarkistusmitanneet kulutusmittauksilla ennen ja jälkeen valaistusremonttia, joten dataan voidaan luottaa.