Retrofit -ledvalaistus

Valaistussaneeraus voidaan toteuttaa joko asentamalla käyttämällä uusia ledvalaisimia tai muuttaa nykyiset valaisimet ledvalaisimiksi. Tästä menetelmästä käytetään nimitystä Retrofit. Tämä retrofit on valaisimen jälkiasennus-sarja, jolla valaisin muutetaan ledvalaisimeksi.

Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) määrittää, että näin voidaan toimia käyttämällä turvallisia ja yhteensopivia ratkaisuja. Tuotteet tulee olla CE-merkittyjä, jolloin varmistetaan direktiivien täyttyminen. Muutos on sallittu vain sähköalan ammattilaisen suorittamana. Muutoksessa ohitetaan kuristin/liitäntälaite, kompensointikondensaattori, sekä asennetaan uusi ledvalonlähde. Valaisin tarroitetaan, jossa ilmenee valaisimen muutoksesta ledvalaisimeksi ja muutoksen tekijä. Näin siihen ei vahingossa asenneta vanhoja kaasupurkauslamppuja.

Retrofit-menetelmää on järkevää käyttää silloin, kun nykyinen valaisin on rungoltaan ja kannoiltaan hyvässä kunnossa. Loisteputkivalaisimia sekä pisto- ja kierrekantaisia kaasupurkauslamppuja voidaan muuttaa retrofit-menetelmällä ledvalaisimiksi. Hyvä esimerkki retrofit-päivityksestä on hyväkuntoinen loisteputkirunko tai pihavalaistuksessa käytetty hattu-mallinen pylväsvalaisin. Molempiin löytyy hyviä ammattilaiskäytön polttimoita, joilla on korkea valaistusteho ja pitkät käyttöiät, sekä esim 5 vuoden takuu.

Retrofit-ledpäivityksellä päästään usein nopeampiin takaisinmaksuaikoihin verrattuna valaisimen vaihtoon, mikä selittyy suoraan edullisemmalla hankintahinnalla. Retrofit-ratkaisuilla päästään pääosin samoihin valaistusvoimakkuuksiin ja säästöprosentteihin uusien valaisimien kanssa. Halpatuotteita kannattaa tässäkin menetelmässä välttää, sillä ne eivät ole pitkäikäisiä. Vanhojen valaisimien muuttaminen ledvalaisimiksi on myös ympäristöystävällistä, sillä tällöin jätettä muodostuu huomattavasti vähemmän verrattuna uusiin valaisimiin. 

Olemme toteuttaneet Retrofit-menetelmällä mm. K-Market ja K-Supermarkettien sekä Etra Megacenter – ja Etola Shop myymälöiden valaistussaneerauksia. Niissä keskimääräinen sähkönsäästö on ollut noin 65% ja valaistusvoimakkuus on kasvanut 10-30% entiseen verrattuna.