Mitä pitää huomoida valaistuspäivityksessä?

Ledvalaistuspäivityksen voi suorittaa monin eri tavoin. Tässä avamme muutamia vaihtoehdoja ja mitä niissä on huomioitavaa.

Yleisin tapa tehdä valaistusmuutokset on sijoittaa uudet valaisimet vanhojen valaisimien tilalle käyttäen vanhoja johdotuksia. Joskus sijainnit ovat valmiiksi hyvät, mutta usein niitä täytyy muuttaa ja johdottaa uudet paikat. Samoin jos johdotus on jo aikansa päässä, täytyy sekin uusia samalla. Jos sijoitteluja ei muuteta, on määräkin sama, ja ohjaa näin ollen valaisimien valintaa. Kun valaistussuunnittelu aloitetaan tyhjältä pöydältä, voidaan sijoittelut ja määrät optimoida tilan käyttötarpeen mukaan oikeita valaisimia käyttäen. 

Yleensä käytön kannalta on miellyttävintä, että valaistusvoimakkuus (lux) olisi tasaista koko valaistavalla alueella, toki käyttätarpeet huomioiden. Yleensä valaistus suunnitellaan käyttäen pääosin suoraa valaistusta (valo tulee valaisimesta suoraan valaistavalle pinnalle) kun taas monissa 2000-luvun alun toimistoissa on yhdistelty suoraa ja epäsuoraa valaistusta heijastamalla osa valosta katon kautta. Energiankulutuksen kannalta tehokkainta on käyttää suoraa valaistusta, jolloin heijastuksista ei tule valohävikkiä. Epäsuoralla valaistuksella saadaan taas luotua erilaista tunnelmaa. 

Vanhojen valaisimien värilämpötiloissa (Kelvin) on ollut suurta vaihtelua. Vaihteluna vanhat lämpimän kellertävistä katulampuista (suurpainenatrium) erittäin kylmiin loisteputkiin ja monimetallilamppuihin. Ledvalaistuksessa käytetään yleisemmin neutraalia 4000K värilämpötilaa. Yleisimmin käytetään kiinteän värilämpötilan valaisimia, mutta valaistuspäivityksiä voidaan toteuttaa myös säädettävällä värilämpötilalla. Parhaimmillaan ledpaneeleilla voidaan säätää samasta paneelista kaukosäätimellä 3000-6000K. 

Ohjaukseen löytyy lukuisia erilaisia vaihtoehtoja. Voidaan laittaa koko johdotus uusiksi ja samalla käyttää lukuisia eri ohjausmenetelmiä (mm. Dali, 1-10V yms). Ohjausjärjestelmiä ledvalaistuksen yhteyteen voidaan toteuttaa myös ilman johdotusmuutoksia. Langattomilla ryhmä- tai valaisinkohtaisilla ohjauksilla voidaan tehdä himmennyksiä, liike- tai päivänvalo-ohjauksia.

Harva valaistuksen ostaja tai kilpailuttaja ymmärtää kysyä valaistuksen kiusahäikäysystä. Esimerkiksi toimistovalaistuksessa on säädettä standardeilla kiusahäikäisyä (UGR). Nämä on valaistuksessa huomioitava hyvän käyttökokemuksen saavuttamiseksi, miellyttävä valaistus ei myöskään vilku. Tämä on erittäin tärkeää näyttöpäätetiloissa sekä sellaisissa tiloissa, joissa kuvataan. Näin valo ei tuota turhaa välkkymistä videoon. 

Valaistuksessa on paljon huomioitavia seikkoja. Haluamme olla kertomassa näistä kansankielisesti, ja niin että voit olla huoleti siitä, että saat tiloihisi miellyttävän ja laadukkaan valaistuksen, standardien mukaan.